Tudorita – Paştele Cailor

March 24th, 2010 Florentina Posted in Diverse, Excursii orasul.ro | No Comments »

Comunitatea bulgară din cartierul ,,Matei Voievod” al municipiului Târgoviște a sărbătorit sâmbătă 20 februarie 2010 Tudorița sau Paștele Cailor, obicei păstrat de locuitori de sute de ani de la constituirea comunității. Konski Veligden sau ,,Pastele Cailor” are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paștelui, în sâmbăta Sfântului Toader, de unde și denumirea de ,,Tudorița”, fiind sărbătoarea primăverii menită să pregătească începutul muncilor agricole ale gospodarilor, obiceiul având menirea să întărească legătura dintre grădinar și ajutorul său de nădejde, calul. Conform tradiției, originară din Bulgaria, în mod obligatoriu grădinarul trebuie să sfințească la biserica din comunitate animalul din gospodărie care îl ajută la muncile agricole.

,,În semn de apreciere, grădinarul consideră calul ca făcând parte din ființa, viața, activitatea lui, prosperitatea sa depinzând de acest animal. Obiceiul a fost întrerupt în perioada comunismului, când, din cauza colectivizării,«sârbii», cum sunt denumiți ei în zonă, deși sunt bulgari, au rămas fără cai, confiscați de către comuniști. Însă imediat după 1990 manifestarea a fost reluată cu mult entuziasm și cu mare succes”, a declarat Vasile Costache, președintele Asociației „Zaedno” din Târgoviște.

Cu această ocazie, gospodinele au pregătit, dintr-un aluat special, figurine în formă de cal, numite konceta, și au mers dimineața la Biserica Sf Nifon din comunitatea bulgăreasca pentru a le sfinți, iar la ieșirea de la slujbă, preotul a sfințit grădinarul și calul, iar femeile au împărțit „konceta”, care trebuie ruptă de grădinar în două părți egale – jumătate o mănâncă el și cealaltă o dă calului. „A urmat întrecerea celor 27 de cai înhămați la atelaje, iar câștigătorii au fost premiați cu hamuri, biciuri și medalii. Este un obicei unic în România, care doar aici la Târgoviște mai poate fi întâlnit, și care se mai păstrează doar în Bulgaria. Este ceva deosebit, o sărbătoare la care ținem mult”, a mai precizat Vasile Costache. „Tudorița” – Paștele Cailor s-a încheiat cu un concert de muzică populară susținut de Ansamblul „Basilce” și ansamblul „RITM” din Bulgaria, susținut în fața unei asistente care a depășit 500 de persoane – oaspeți din Bulgaria și România și localnici.

Articol de Corvin Dumitrică – jurnaldedambovita.artpress.ro

Leave a Reply