Paianjenul viespe – Argiope bruennichi

January 8th, 2011 Florentina Posted in Macro/close-up | 4 Comments »

Păianjenul viespe (lat. Argiope bruennichi) este o specie de păianjeni ţesători sferici. Este cel mai des întâlnit păianjen din genul Argiope din Europa, inclusiv România.

Descriere

Corpul acestui păianjen este alungit, masculul ajung până la 6 mm lungime, ( foto 8 si 9 ) iar femela până la 25 mm ( foto 1,2, 3 ). Prosoma are nuanţe argintii – albe. Culoarea opistosomei reprezintă o sucesivitate a dungilor transversale galbene şi negre. Această pigmentaţie îi oferă un camuflaj, păsările confundând păianjenul cu o viespe. Unele cercetări au demostrat că dungile pestriţe au capacitatea de a atrage insectele care nu recunosc păianjenul din centrul pânzei. Dar cu totul altă coloraţie prezintă masculul: prosoma şi picioarele sunt brunii, iar opistosoma este maronie cu dungi longitudinale albe. Picioarele, atât femelei cât şi mascului posedă spini negri.

Reproducere

Împerecherea are loc la sfârşitul luni iulie şi începutul lui august. Argiope bruennichi se numără printre multele specii de păianjeni care practică canibalismului sexual cu diferite grade de succes şi poliandrie (când o femelă se copulează cu mai mulţi masculi). De aceea imediat după copulare masculul încearcă să fugă. ( foto 8 si 9 ) Uneori el aşteaptă lânga pânza femelei ca ea să năpârlească pentru ultima oară. În acest moment, după năpârlire, chelicerele femelei sunt moi, incapabile să muşte. S-a observat că 80% din masculi voluntar îşi dezmembrează organul copulator de al vârful pedipalpului. Acesta împiedică fertilizarea femelei de către un alt mascul. Se pare că organele genitale ale masculilor din această specie sunt complexe, în ceea ce priveşte structura, nu numai pentru transferul spermatozoizilor, dar şi au un rol important în alegerea partenerei şi se dezmembrează în anumite puncte prestabilite. După fecundare, femela depune 200-300 ouă într-un cocon de culoare maro, suspendate în iarba sau deasupra solului. Păianjeni tineri eclozează şi părăsesc coconul în căutarea hranei. ( foto 7 )

Mod de viata

Păianjenul viespe ţese o pânză sferică, în spirală, în amurg. În medie, păianjenul are nevoie de 40 de minute pentru a construi plasa. Pânza este fixată printre iarbă la înălţimea de 20-70 cm deasupra solului. Populează zonele cu iarbă înaltă sau marinile pădurilor, uneori poate fi găsită în localităţi. Pânza este alcătuită din 19 – 41 raze (media e 30).
Din centrul pânzei spre pereferi, păianjenul ţese două benzi verticale, una în jos, alta în sus. Benzile se numesc stabilimentum şi reprezintă straturi late de mătase. Rolul lor încă nu este cunoscut, dar se presupune că ele artag insectele prin reflectarea razelor ultraviolete. O lată ipoteză explică prezenţa stabilimentum-ului ca mijloc de consolidare şi stabilizare a pânzei în timpul vibraţiei.

Prada prinsă în pânză este imediat înfăşurată cu mătase. Apoi, păianjenul injectează venin şi enzime digestive care digeră parţial victima. Prada lichifiată este aspirată cu muşchii ataşaţi de faringe. Hrana principală a păianjenului viespe consituie diferitre insecte, ca: lăcuste, muştele şi albinele şi pot consum până la patru insecte pe zi.( foto 4 si 5 )

Raspandire

Acest păianje este foarte bine cunoscut în Europa Centrală, Europa de Nord, Africa de Nord şi regiunile mediteraniene ale Asiei. Specie include doar o singură subspecie – Argiope bruennichi nigrofasciata Franganillo, 1910 (Portugalia).

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83ianjen_viespe

4 Responses to “Paianjenul viespe – Argiope bruennichi”

 1. superbă serie, bravo … ai o răbdare de fier …

 2. Florentina Says:

  Multumesc mult. Da, am…si-mi place de mor! Mi-e un dor de vara ca e aproape dureros.. :))

 3. Hello. I have a qeschen.
  These is veninos?

  Buna. Am o intrebare.
  Este veninos?

 4. Iata ca am ajuns asta pagina despre Florentina Rafailă Blog Archive Paianjenul viespe, cautand despre maramu.
  Acum ce sa zic ca faci treaba super. iti recomand sa cunosti si pagina http://cazare-maramures.net un site despre
  judetul maramures. Multam

Leave a Reply